Προνομιακός προορισμός 12 μηνών

Ο Δήμος Αριστοτέλη, διαθέτει το προνόμιο να συνδυάζει σε αφθονία, βουνό, θάλασσα, πολιτιστικά και θρησκευτικά κίνητρα προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού.

Με τη συνεργασία των τοπικών τουριστικών φορέων, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και ευρωπαϊκών “εργαλείων”, αλλά και με πρωτοβουλίες ανάπτυξης και του συνεδριακού τουρισμού, ο συγκεκριμένος αναπτυξιακός πυλώνας έχει τεράστιες προοπτικές αποδοτικής συμβολής στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όχι μόνο εποχικών αλλά και σταθερών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Ετήσια καμπάνια  χειμώνα-θέρους. Το πρώτο έτος, προτείται  κοινό πρόγραμμα δράσης ορεινών και παραθαλάσσιων τουριστικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο τουριστικής καμπάνιας που θα χρηματοδοτήσει ο Δήμος Αριστοτέλη, εκπέμποντας ενεργά το μήνυμα πως η τοπική κοινωνία έχει ανακτήσει την ηρεμία της και είναι ενωμένη ξανά, με στόχο την κοινή προκοπή και στον Τουρισμό και τη δημιουργία θέσεων εργασίας==.

Το Αριστοτέλειο Ινστιτούτο Επιστημών και Επιχειρηματικότητας, περιλαμβάνει και πεδία δράσης που θα δημιουργήσουν «ένα παγκόσμιο ποιοτικό target group τουριστικής στόχευσης, πέραν των συνεδριακών πλαισίων».

Σύσταση Κέντρου Αθωνικών Μελετών που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη σχέση του Δήμου με το Άγιον Όρος και το ρόλο που έχει ως «κατώφλι» της Κιβωτού της Ορθοδοξίας.

Σύσταση Διεύθυνσης Τουρισμού στον Δήμο που θα επικουρείται από την Επιτροπή Τουριστικής Πολιτικής, ένα συμβουλευτικό όργανο αποτελούμενο από τοπικούς επιχειρηματίες του τουρισμού.

Εξασφάλιση της παροχής βασικών αγαθών και υπηρεσιών.

 • Καθαριότητα (με αυστηρή κριτική στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή για τις διάσπαρτες αυτοσχέδιες χωματερές).
 • Ασφάλεια, με άμεση επαναλειτουργία Αστυνομικού Τμήματος στην Ιερισσό και ευέλικτη αστυνόμευση με ποδηλατικές περιπολίες στις περιόδους αιχμής και στα σημεία συνωστισμού (παραλίες, χώροι υψηλής επισκεψιμότητας, κλπ).
 • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στις υφιστάμενες δομές και με την αξιοποίηση προγραμμάτων συνδυασμού διακοπών-εθελοντικής προσφοράς για νέους γιατρούς και φοιτητές ιατρικής στις περιόδους τουριστικής αιχμής.
 • «Έξυπνες» υπηρεσίες ενημέρωσης τουριστών με χρήση νέων τεχνολογιών.

Ανάδειξη και δημιουργία Σημείων Ενδιαφέροντος.

 • Σημαντικά τοπόσημα: Διώρυγα Ξέρξη, Αμμουλιανή, Καρνάγια Ιερισσού, Άλσος Αριστοτέλη, Σπίτι Ζορμπά στο Παλαιοχώρι, Μουσείο Μεταλλευτικής Ιστορίας στη Βίλλα Μποδοσάκη, κ.α.
 • Αρχαιολογικούς Χώρους: Αρχαία Στάγειρα, Κάστρο Νέπωσι, Σιδηροκαύσια, Αρχαίο Ιερό Ουρανούπολης, κ.α.
 • Δικτύωση Μουσείων: Λαογραφικά μουσεία, Μουσείο Μελιού στην Αρναία.
 • Προσκυνηματικοί χώροι (Μ.Παναγίας, Αρναίας, κ.λ.π.)

Αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Δήμου.

 1. Δημοτικοί ξενώνες και camping
 2. Πάρκινγκ Ουρανούπολης
 3. Εγκαταστάσεις Πολιτιστικού Κέντρου Ιερισσού

Προώθηση της τουριστικής δραστηριότητας και θεσμών-πόλων επισκεψιμότητας.

 1. Προαγωγή του θεματικού τουρισμού (προσκυνηματικός, αθλητικός, οινικός, γαστρονομικός, καταδυτικός, οδικός, μαθητικός).
 2. Εμπλουτισμός, ενίσχυση και τεχνολογική υποστήριξη του Περιπατητικού Τουρισμού που ήδη έχει αναπτύξει δυναμικά ο Προαθωνικός Οργανισμός.
 3. Συνεδριακός Τουρισμός και φορείς όπως το Αριστοτέλειο Ινστιτούτο Επιστημών και Επιχειρηματικότητας και το Κέντρο Αθωνικών Μελετών.
 4. Καμπάνιες και δικτυώσεις σε αγορές-στόχους του εξωτερικού (wine clubs, περιπατητικές δομές, λέσχες αυτοκινήτου, μουσειακά δίκτυα, κ.α.)

Σύνδεση με τον Πολιτισμό και την Παράδοση.

 • Αναβίωση των «Αριστοτέλειων» ως θεσμού κύρους αφιερωμένου στον εμβληματικό αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο με εκδηλώσεις διεθνούς ακτινοβολίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.
 • Προώθηση ξεχωριστού κλάδου εκδηλώσεων παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς.
 • Δημιουργία Cluster ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και παραγωγών τοπικών παραδοσιακών προϊόντων για την ενίσχυση της γαστρονομίας ως εργαλείου προσέλκυσης τουριστικού ενδιαφέροντος.
Μοιραστείτε το άρθρο: