Για έναν πραγματικά σύγχρονο Δήμο

Ο κόσμος μας, διανύει την λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση, την ψηφιακή επανάσταση. Ο ρυθμός εξελίξεων στο πεδίο των νέων τεχνολογιών είναι ιλιγγιώδης.

Ένας Δήμος που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να αποτελέσει μέρος αυτής της εξέλιξης για το καλό των δημοτών.

Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να ενταχθούν στην καθημερινή εξυπηρέτηση του πολίτη.

Κατ` αρχάς από τις υπηρεσίες του Δήμου. Ένα “ψηφιακό δημαρχείο”, που θα αναβαθμίσει τον όρο e-government, απαλλάσσοντας τους πολίτες από την υποχρέωση παρουσίας στο δημαρχείο, για μια σειρά απλών διαδικασιών, που μπορούν να διεκπεραιωθούν  on line μέσω υπολογιστή.

Το σχέδιο αυτό, μαζί με άλλες προτάσεις καινοτόμων εφαρμογών διευκόλυνσης της καθημερινότητας των πολιτών, αποτελούν βασικό στοιχείο του προγράμματος του Στέλιου Βαλιάνου και της “Ομοφωνίας”.

Μεταξύ άλλων:

  • Θα δημιουργηθεί η “Κάρτα του Δημότη”, που σε συνάρτηση με τον κατάλληλο εξοπλισμό των δημοτικών υπηρεσιών, θα διευκολύνει την εξυπηρέτηση των δημοτών, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία.
  • Σταδιακά και με την αρχή να γίνεται από τις κοινότητες που είναι πιο απομακρυσμένες από την έδρα του Δήμου Ιερισσό, θα τοποθετηθούν ΑΤΜ Πιστοποιητικών, στα οποία θα μπορεί κάθε πολίτης, με χρήση της Κάρτας Δημότη, να προμηθεύεται μια σειρά εγγράφων, χωρίς να είναι απαραίτητη η μετάβαση στο Δημαρχείο.
  • Σταδιακά, σε όλους τους οικισμούς και -ακόμα και καθ`υπέρβαση της δικαιοδοσίας του Δήμου- σε ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία  του οδικού δικτύου,  θα τοποθετηθούν αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά, γεγονός που θα συμβάλει στην μείωση της κατανάλωσης ενεργειακών πόρων και στην εξοικονόμηση χρημάτων για άλλες δράσεις.
  • Για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού που φτάνει ως πόσιμο, στις βρύσες των δημοτών, ήδη εξετάζονται επιλογές που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες για τη βιολογική φίλτρανση του νερού, που έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ποιοτική αναβάθμιση, χωρίς τη χρήση χλωρίου ή άλλων χημικών ουσιών.
  • Στη εποχή του “internet of all things” η τεχνολογία του WiFi και της τηλεματικής, θα αξιοποιηθεί, τόσο για την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και για την ενημέρωση, όσο και για τη διευκόλυνση των δημοτών στη χρήση του internet σε δημόσιους χώρους.
Μοιραστείτε το άρθρο: