Ο τομέας των υποδομών αποτελεί ουσιαστικά την βάση όλων των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων μας περιοχής.
Χρειάζεσαι καλύτερους και σωστά συντηρημένους οδικούς άξονες για να αναπτύξεις τον τουρισμό, για να έχεις γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση στην περίθαλψη, για να μπορεί ο κρατικός και ο τοπικός μηχανισμός να σπεύσει έγκαιρα στην αντιμετώπιση οποιαδήποτε κρίσης.
Χρειάζεσαι άρτια και καλά συντηρημένα δίκτυα, για να εξασφαλίσεις επάρκεια και ποιότητα νερού, για να προωθήσεις τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Χρειάζεσαι ολοκληρωμένες λιμενικές υποδομές, τόσο για τον τουρισμό, όσο για την αλιεία ή άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα.
Στον τομέα των Υποδομών, ένας δήμος καλείται να συνεργαστεί αρμονικά με την Πολιτεία, να αξιοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους και ευκαιρίες, να κινητοποιήσει εργαλεία όπως οι ΣΔΙΤ.
Το πρόγραμμά μας, καταρτίζεται λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους.
Για κάθε τι που προγραμματίζουμε, το σχέδιό μας προβλέπει και τους τρόπους εξασφάλισης πόρων για να το πετύχουμε:
- Με αξιοποίηση το εργαλείου των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
- Με την αξιοποίηση προγραμμάτων απορρόφησης ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.
- Με την εξασφάλιση διαρκούς ροής εσόδων από την αποτελεσματική αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας.
- Με την εξοικονόμηση πόρων από τη σταδιακή ένταξη κάθε κτιριακής υποδομής του Δήμου, σε πρόγραμμα μετατροπής σε Near Zero Buildings. Κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
- Mε την αξιοποίηση των αντισταθμιστικών οφελών από την επένδυση της μεταλλουργίας.
Η συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, αποσκοπεί και στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας ενός θεσμικού τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας. Τόσο για την ιεράρχηση, κατάρτιση και υποβολή φακέλων και προώθηση διαδικασιών για αναγκαίες υποδομές, όσο και για την ορθολογική κατάρτιση ενός τεχνικού προγράμματος, που θα επιτρέπει στον Δήμο την μέγιστη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, με την καλύτερη δυνατή κατανομή πόρων.
Σε κάθε περίπτωση:
Μέλημά μας, είναι οι εγκαταστάσεις των βιολογικών καθαρισμών των παραθαλάσσιων οικισμών να λειτουργούν! Φυσικά με τις απαιτούμενες επισκευές και συντηρήσεις με τον πιο τεχνικά δόκιμο τρόπο. Έτσι ώστε να μηδενίζονται οι πιθανότητες εμπλοκής της λειτουργίας τους – κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, που υπάρχει υπερφόρτωση.
Φυσικά στις στοχεύσεις μας είναι να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός Αρναίας-Παλαιοχωρίου.
Στους στόχους το μεγάλο έργο αναβάθμισης του οδικού δικτύου και του ηλεκτροφωτισμού. Μέχρι να προχωρήσει αρμοδίως, θα πραγματοποιθούν παρεμβάσεις με ηλικακό φωτισμό στα πιο επικίνδυνα σημεία.
Όμως εκεί που ο Δήμος μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά, είναι η προώθηση μικρότερων έργων για την αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης των κοινοτήτων και οι παρεμβάσεις εξασφάλισης επάρκειας νερού, με προτεραιότητα στις πιο τουριστικές περιοχές.
Και με νέα βιολογικά φίλτρα για τη μείωση του χλωρίου και εν γένει της χρήσης χημικών ουσιών.
Επίσης για να αμβλυνθούν ή ακόμα και να εκλείψουν προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του υπερπληθυσμού τη θερινή περίοδο.
Αυτά περιλαμβάνονται αναλυτικότερα στο μέρος του προγράμματος που τιτλοφορείται «16 πρωτεύουσες» και παρουσιάζουμε σταδιακά σε κάθε κοινότητα.
Επέκταση του δικτύου μεταφοράς λυμάτων από τις ξενοδοχειακές μονάδες της Ουρανούπολης, προς την υφιστάμενη Δομή των Νέων Ρόδων.
Στόχος είναι η απεμπλοκή των ξενοδοχείων από την ανάγκη διατήρησης ιδιωτικών μονάδων βιολογικών καθαρισμών, να λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του τουρισμού!
Κατασκευή νέας, περιφερειακής οδού, στην Ουρανούπολη με ταυτόχρονη μετατροπή του σημερινού δρόμου σε σύγχρονο και επαρκώς φωτισμένο πεζόδρομο – ποδηλατοδρόμο.
Στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους αρμόδιους φορείς φιλοδοξούμε να θέσει το συντομότερο δυνατό σε τροχιά υλοποίησης αυτό το μεγάλο έργο, που θα αναπτύξει την προαθωνική χερσόνησο κατά το πρότυπο σύγχρονων ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών.
Στις ορεινές περιοχές του Δήμου, αντίστοιχης σημασίας είναι η ολοκλήρωση του Περιφερειακού της Αρναίας που έχει μείνει μισός και η έξοδος της Αρναίας προς Θεσσαλονίκη.
Στους στόχους η προοώθησης του έργου οδικής σύνδεσης του Δήμου με την Εγνατία Οδο, έργο για το οποίο υπάρχει μελέτη.
Να παραδοθεί στην Ουρανούπολη, εδώ στο κατώφλι του παγκόσμιου ζωντανού Μνημείου της Ορθοδοξίας, ένας σύγχρονος λιμένας αντάξιος του ρόλου του και των δυνατοτήτων της περιοχής
Δεν θα κουραστούμε να πιέζουμε, να διεκδικούμε και να εκθέτουμε, οποιαδήποτε κυβέρνηση και οποιοδήποτε υπουργείο και υπηρεσία κωλυσιεργεί.
Με την ανάληψη των καθηκόντων μας το Σεπτέμβριο, ξεκινάμε το σχεδιασμό κεντρικού λιμένα υποδοχής τουρισμού κρουαζιέρας, ο οποίος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την τοπική ανάπτυξη.
Θα αποτελέσει μεταξύ άλλων, αφορμή ενίσχυσης των δεσμών με άλλες τουριστικές περιοχές, όπως τα παράλια της Καβάλας και η Θάσος, ή τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και πόλος έλξης για τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής. Και βέβαια θα εδράζεται στους οικισμούς του Ακάνθιου Κόλπου.
Τονδρόμο για την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού που συνδέεται με την ιστιοπλοΐα και το yachting, θα τον ανοίξει η δημιουργία Μαρίνας στην Αμμουλιανή, ο σχεδιασμός της οποίας έχει ήδη ανατεθεί.