ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ 2020-2021 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Φίλες και φίλοι

Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση δεν επέτρεψε δυστυχώς, ούτε φέτος, την υλοποίηση μιας σειράς δια ζώσης παρουσιάσεων του ετήσιου απολογισμού της Δημοτικής Αρχής σε ευρύ κοινό. Επιφυλασσόμαστε για τη διοργάνωσή τους, σε επόμενη φάση, όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει, πως δεν θα φροντίζαμε  να υπάρξει δημόσια λογοδοσία και μάλιστα με δεδομένη την προσπάθειά μας να φτάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών η προσπάθεια οικοδόμησης ενός νέου λειτουργικού και αναπτυξιακού μοντέλου για τον Δήμο Αριστοτέλη, με στόχους βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους.

Ενός μοντέλου που θα λειτουργεί και θα αποδίδει τα οφέλη του για πολλά χρόνια, για όλες τις κοινότητες:

  • Στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου.
  • Στις υποδομές υποστήριξης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής σε όλες τις κοινότητες.
  • Στην συμβολή του Δήμου για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος φιλόξενου για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
  • Στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής του Δήμου Αριστοτέλη ως τουριστικού και επενδυτικού προορισμού, μέσα από την αξιοποίηση σειράς συγκριτικών πλεονεκτημάτων, την οικουμενική προσωπικότητα του Αριστοτέλη, τη συνύπαρξη με το παγκόσμιας ακτινοβολίας Άγιον Όρος, το εξαιρετικό παραλιακό μέτωπο, τους παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς, τα παραδοσιακά προϊόντα, τον φυσικό πλούτο και φυσικά τη δημιουργικότητα και την εργατικότητα των ανθρώπων αυτού του τόπου.
  • Στην εξασφάλιση όρων ομαλής συνύπαρξης με τη μεταλλευτική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στα όρια του Δήμου μας.

Το ισχυρότερο συστατικό και κίνητρο της πολιτικής μας, είναι η αποφασιστικότητα να υπηρετούμε την ομοψυχία της κοινωνίας, την ενότητα και την εμπέδωση μιας νέας, διαφορετικής νοοτροπίας στη Διοίκηση του Δήμου.

Προφανώς αποδείχτηκε πως έμελλε να αντιμετωπίσουμε πολλά εμπόδια, άλλα απρόβλεπτα και άλλα -ως έναν βαθμό- αναμενόμενα.

  • Την πανδημία, που απείλησε και εξακολουθεί να απειλεί την υγεία και τις ζωές των ανθρώπων, πλήττοντας φυσικά και τους δικούς μας σχεδιασμούς.
  • Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, σε πολύ πρώιμο στάδιο της θητείας μας.
  • Τις συνήθεις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Τα τελευταία κατάλοιπα ενός ακραίου διχασμού που ταλαιπώρησε την κοινωνίας μας για πολλά χρόνια.
  • Μια μείζονα αντιπολίτευση, που επενδύει σ` αυτά τα κατάλοιπα αναμοχλεύοντας διχαστικά διλήμματα του και έναν παθολογικό τοπικισμό που αγγίζει τα όρια του απομονωτισμού.

Ευτυχώς η αλήθεια και το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής, ούτε διαψεύδεται, ούτε αποκρύπτεται, διότι είναι ορατό και αυταπόδεικτο.

Ο Δήμος Αριστοτέλη, υπό τη νέα διοίκηση, μετά το πρώτο -θεμέλιο- έτος, κατάφερε μέσα στο δεύτερο χρόνο, υπό αντίξοες συνθήκες να αποκτήσει ρυθμό αποτελεσματικότητας, ορατής και αισθητής σε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας. Προχωρήσαμε νέα έργα, αρκετά εκ των οποίων ήδη υλοποιούνται ήδη και παρουσιάζονται αναλυτικά στη συνέχεια, ενώ, χωρίς να μηδενίζουμε το παρελθόν, «ξεπαγώσαμε» και θέσαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που εκκρεμούσαν, ακόμα και με λάθη στους φακέλους που είχαν υποβληθεί σε προγράμματα από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Το γεγονός ότι πολλά εξ αυτών αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού, αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σ` εκείνους που επιμένουν σε ασύστολα ψέματα για να θρέφουν τον παθολογικό τοπικισμό που προανέφερα.

Πραγματικά τεράστιο επίτευγμα αποτέλεσε η προετοιμασία του μεγάλου αριθμού έργων που θα ακολουθήσουν!

Μέσα σε δύο χρόνια θητείας ως Δημοτική Αρχή σχεδιάσαμε, φέραμε σε μελετητική ωριμότητα και υποβάλαμε προς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και άλλα προγράμματα ( ΥΜΕΠΕΡΑΑ, LEADER Αλιείας, Πράσινο Ταμείο, Φιλόδημος ΙΙ, κλπ), ΝΕΑ ΕΡΓΑ συνολικού προϋπολογισμού 22.350.000 ευρώ, πλέον αυτών που χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους  και μεταλλευτικά τέλη!

Αγαπητοί συμπολίτες

Στα link που ακολουθούν, θα βρείτε όσο γίνεται πιο συνοπτικά τις αποδείξεις μιας αποτελεσματικότητας και μιας δυναμικής προοπτικής, που είμαι πεπεισμένος ότι ο Δήμος Αριστοτέλη είχε καιρό να βιώσει.

Αποδείξεις, για όλες εκείνες τις πολιτικές και τις παρεμβάσεις, που είτε ξεκίνησαν ήδη να υλοποιούνται, είτε έχουν προχωρήσει σε επίπεδο σχεδιασμού και γραφειοκρατικών διαδικασιών, για να ξεκινήσουν να υλοποιούνται από τους επόμενους μήνες.

Το γεγονός ότι το συνολικό -και πάντα συλλογικό- επίτευγμα που βλέπετε να παίρνει μορφή σε κάθε οικισμό καταγράφεται σε περίοδο μιας πανδημίας που γονατίζει όλο τον κόσμο, πολλαπλασιάζει το μέγεθος αυτής της πραγματικότητας!

Την επόμενη διετία ετοιμαζόμαστε να διεκδικήσουμε νέα έργα και νέες υποδομές από τις ευκαιρίες που δημιουργούν χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και θέλω να ευχαριστήσω για τη σκληρή δουλειά που έφερε αυτό το αποτέλεσμα, όλους όσους εργάζονται για να το παρέχουμε στους συμπολίτες μας: Αντιδημάρχους, εντεταλμένους συμβούλους και επικεφαλής δημοτικών δομών, τους δημοτικούς συμβούλους της «Ομοφωνίας», τους Προέδρους και τους συμβούλους των Κοινοτήτων και βέβαια τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες του Δήμου.

Ευχαριστώ ακόμα και την αντιπολίτευση, για τις καλές της στιγμές.

Εμείς συνεχίζουμε στην ίδια ρότα. Με αντιπάλους τα προβλήματα και κριτές μας τους Αριστοτελίτες πολίτες του Δήμου μας, ως Αριστοτελίτες εκπρόσωποί τους.

Στέλιος Βαλιάνος
Δήμαρχος Αριστοτέλη

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – Επιτέλους Δήμος Νοικοκύρης!

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ – Ετοιμότητα και θετικό πρόσημο!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ – Ορατό έργο για την ποιότητα ζωής!

ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ – Οδικοί άξονες και αναπλάσεις στον δημόσιο χώρο

ΣΧΟΛΕΙΑ – Καλύτερες συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Μεθοδικά ανερχόμενη δύναμη ο Δήμος Αριστοτέλη!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΑΘΛΗΣΗ – Με «μπροστάρη» το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο
ΑΞΤΑΔΑ ΑΕ – Η βραβευμένη δομή

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ– κανείς χωρίς «Φροντίδα»!

ΑΔΕΣΠΟΤΑ – Με ανθρωπιά για τα ζώα

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ – Πρόσω ολοταχώς

ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ!

Μοιραστείτε το άρθρο: