ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Μεθοδικά ανερχόμενη δύναμη ο Δήμος Αριστοτέλη!

Αρκετές από τις παρεμβάσεις και τα έργα που προαναφέρθηκαν στις προηγούμενες ενότητες, έχουν σημασία και για την υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα εκείνα τα έργα υποδομής που βοηθούν τους οικισμούς μας να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες κατά τις περιόδους που ο πληθυσμός τους αυξάνεται κατακόρυφα, από επισκέπτες Έλληνες και ξένους.

Ωστόσο, το όραμά μας για έναν Δήμο Αριστοτέλη που θα έχει τον Τουρισμό ως πυλώνα ανάπτυξης ισότιμο της μεταλλευτικής δραστηριότητας, υλοποιείται – σε πείσμα της δυσμενούς συγκυρίας που επέφερε η πανδημία – με επαγγελματική και μεθοδική επιμονή στον σχεδιασμό που ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, οικοδομώντας ένα πλαίσιο συνεργασιών, διεθνών σχέσεων, δράσεων προβολής και πάνω απ` όλα, αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αυτού τόπου.

Κατ`αρχάς φροντίζουμε για την ανταπόκριση σε βασικές ανάγκες που συνδέονται με την περίοδο αιχμής.

Με ίδια δαπάνη 100.000 ευρώ ο Δήμος Αριστοτέλη παρέχει ναυαγοσωστική κάλυψη, με πλήρη εξοπλισμό, στους λουόμενους των πλέον πολυσύχναστων παραλιών μας,  χάρη στις οποίες άλλωστε ο Δήμος μας κατατάσσεται ψηλά, 7ος σε όλη τη χώρα σε Γαλάζιες Σημαίες με 16 βραβευμένες παραλίες.

Επιπλέον ζητήσαμε και πετύχαμε και για φέτος το καλοκαίρι να διαθέτει η περιοχή μας μονάδα ΕΚΑΒ με ασθενοφόρο και πλήρωμα για κάλυψη όλο το 24ωρο σε όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου με έδρα την Ιερισσό και οφείλονται γι` αυτό ευχαριστίες τόσο στο προσωπικό και στη διοίκηση του ΕΚΑΒ όσο και στο ξενοδοχείο Akrathos Beach Hotel για την ευγενική φιλοξενία των διασωστών.

Όμως το τουριστικό μέλλον του Δήμου Αριστοτέλη, το οικοδομούμε με όσα πράττουμε και προωθούμε, με δραστηριότητα που έχει ιδιαίτερα επαγγελματικά χαρακτηριστικά, συστατικό στο οποίο βοηθά καταλυτικά η σύμπραξη των επιχειρηματιών και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού.

Με τη νεοσύστατη SYMPRAXIS επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη, παρουσιάσαμε φέτος τη φιλοσοφία και το «δρόμο» που θα ακολουθήσουμε, ώστε να προωθήσουμε με όρους επαγγελματικής επάρκειας την τοπική αυθεντικότητα, συνδέοντας την πρωτογενή παραγωγή με την ξενοδοχία. Εφαλτήριό είναι η ανάπτυξη του οινοτουρισμού, με μια μεθοδολογία σύνδεσης του οίνου, του τσίπουρου και της μουντοβίνας με τα 22 τοπικά προϊόντα του Δήμου Αριστοτέλη, αλλά και με τις ξενοδοχειακές παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ο γαστρονομικός -κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά- θεσμός, με την επωνυμία KOUZINA που έχει καταξιωθεί πλέον ως τοπικό brand, ενώνει 800 και πλέον εθελοντές και συμβάλλει σε εξαιρετικό βαθμό στην μετατροπή της Ανατολικής Χαλκιδικής σε ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό, πάντα με τη συνδρομή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στην προώθηση της διοργάνωσης.

Ο επαγγελματισμός, αποδεικνύεται και με το Βραβείο Καινοτομίας που κατέκτησε η «Αξιοποίηση Τουριστικών Ακινήτων Δήμου Αριστοτέλη Α.Ε.» (ΑΞΤΑΔΑ ΑΕ) στα Βραβεία Επιχειρηματικότητας 2021 του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής! Το ίδιο αυτό γεγονός πιστοποιεί πως ότι πετυχαίνουμε είναι ένα συλλογικό αποτέλεσμα μιας δεμένης και αποτελεσματικής ομάδας.

Μερικά από τα πεπραγμένα:

 • Προώθηση των πολιτιστικών και προσκυνηματικών περιηγήσεων της Ανατολικής Χαλκιδικής στην τουριστική αγορά του Λιβάνου σε μια προσπάθεια διείσδυσης στους κόλπους μιας μεγάλης κοινότητας Ορθοδόξων Χριστιανών
 • Υποδεχτήκαμε στην Αρναία πληρώματα κλασικού αυτοκινήτου διοργανώνοντας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Αυτοκινητιστικό Σύλλογο Χαλκιδικής μια εξόρμηση- πρεσβεία για τις ομορφιές της ορεινής Χαλκιδικής, ενώ μικροί και μεγάλοι είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε αυτοκίνητα μιας προηγούμενης τεχνολογίας και εποχής.
 • Πρόγραμμα θεματικών επαγγελματικών παρουσιάσεων εξελίχθηκε στη Φλωρεντία, τη Βασιλεία και το Ντίσελντορφ προκειμένου να προωθήσουμε σε ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές τις εμπλουτισμένες προτάσεις, ιδέες και τα νέα δεδομένα που συνθέτουν το τουριστικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ανατολικής Χαλκιδικής.
 • Έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια, με πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, να εντάξουμε την Αμμουλιανή στο πρόγραμμα GR-ECO_ISLANDS που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός με επίκεντρο τη Χάλκη, καθώς το νησί του Δήμου μας, έχει όλες τις προδιαγραφές να αποτελέσει έναν διεθνή «πράσινο» προορισμό, κάτι που επιδιώκουμε και με το πρόγραμμα «Μεσογειακά πράσινα νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο» μέσω του οποίου δικτυώσαμε την Αμμουλιανή με τις Βαλεαρίδες νήσους της Ισπανίας και δη τη Μαγιόρκα. Με συμφωνίες για την ανταλλαγή σχολικών εκδρομών την άνοιξη του 2022 και την εκατέρωθεν φιλοξενία καλλιτεχνικών σχημάτων σε εκδηλώσεις, και στόχο τη θεματική διείσδυση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιβηρική Χερσόνησο.
 • Θέσαμε σε εφαρμογή το σχέδιο “Μικροί Αριστοτελικοί Περιπατητές” ένα πρόγραμμα σχολικού και εκπαιδευτικού τουρισμού στον Δήμο Αριστοτέλη, που θα διοχετευτεί σε όλα τα σχολεία της Χώρας!

Η φετινή εκστρατεία προβολής του Δήμου Αριστοτέλη σε τουριστικές αγορές του εξωτερικού, έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε το 2020 με αποστολές στο Σπλιτ της Κροατίας, στο Παρίσι και στη γαλλική Αλσατία, στη Βιέννη της Αυστρίας, στο Ντίσελντορφ και στο Φράινμπουργκ της Γερμανίας, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας,  στη Σόφια της Βουλγαρίας, κ.α.

 • Υποδεχθήκαμε στην Αρναία τον αρχισυντάκτη της ρουμάνικης έκδοσης του National Geographic Travel, Catalin Gruiea καθώς και τον blogger Edward Tone, οι οποίοι συνοδευόμενοι από το διευθυντή του γραφείου Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας, Γιώργο Σταφυλάκη επισκέφθηκαν τον ορεινό όγκο Δήμου μας, στο πλαίσιο διεξαγωγής ενός πολυήμερου ταξιδιού εξοικείωσης, οργανωμένου από το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας.
 • Ταξιδέψαμε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας για την ποιοτική επαναπροσέλκυση Ρώσων τουριστών, με όχημα τη χαρτογραφημένη προσκυνηματική περιήγησης με τίτλο «από την Αρναία στον Άθωνα».
 • Θέσαμε την Ιερισσό σε τροχιά θεματικής δικτύωσης με το Παλέρμο της Ιταλίας, με επίκεντρο τη ναυτική παράδοση, τον θαλάσσιο πολιτισμό και τη γαστρονομία.
 • Είχαμε τη χαρά να επεκτείνουμε την επικοινωνία του τόπου μας με την εσωτερική τουριστική αγορά, μέσα από το πέρασμα εκπομπών όπως το Happy Traveler με τον Ευτύχη Μπλέτσα και το …διαμάντι της ΕΤ3, «Κυριακή στο χωριό».
 • Οινική δικτύωση του Δήμου Αριστοτέλη με τη Δράμα και το Τσάρεβο της Βουλγαρίας: ολοκληρώνεται τον Μάιο με το σλόγκαν «ενώνουμε το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα»
 • Ιταλοί και Κύπριοι τουριστικοί πράκτορες ξεναγήθηκαν στην περιοχή, έτσι ώστε να εξοικειωθούν μαζί της: και στις δύο περιπτώσεις ο προορισμός τοποθετήθηκε σε επαγγελματικούς καταλόγους
 • Το BTV (Βουλγαρία) και TVR (Ρουμανία) κατέγραψαν τα οινικό προϊόν του Δήμου, ενώ Αυστριακοί και Γάλλοι αποθέωσαν τις οινικές διαδρομές του Άθωνα και εκείνες πριν από αυτόν
 • Κύπριοι, Κροάτες, Έλληνες, Γάλλοι, Αυστριακοί, Βούλγαροι, Σλοβένοι. Πολωνοί ανακάλυψαν την περιοχή μέσα από τα KOUZINA trips, και έκαναν εκτενή αφιερώματα στην τοπική γαστρονομία.
 • Πολωνοί, Ολλανδοί και Γερμανοί trekking specialists ανακάλυψαν το περιπατητικό μας δίκτυο. Το μεγαλύτερο γραφείο περιπατητικού τουρισμού της Ολλανδίας SNP τοποθέτησε ειδικό πρόγραμμα για την Ανατολική Χαλκιδική στον κατάλογό του.
 • Εκπονείται ειδικό σχέδιο marketing για αγροτουρισμό και χειμερινό τουρισμό σε συνεργασία με το Α.Π.Θ.
 • Εξασφαλίσαμε ένα τρισέλιδο αφιέρωμα στο Δήμο Αριστοτέλη από την Kleine Zeitung,μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αυστρίας, ως αποτέλεσμα της στόχευσης μας σε αυτή τη σημαντική τουριστική αγορά!
 • Επιχειρηματική επίσκεψη στο Bordeaux τη Γαλλίας δρομολόγησε διαδικασίες οινικής δικτύωσης της Ανατολικής Χαλκιδικής με οινότοπους του γεωγραφικού άξονα Αρκασόν – Μπορντώ – Λιμπούρν, μιας μητροπολιτικής αμπελουργικής γαλλικής περιοχής, που συγκεντρώνει σχεδόν 1.250.000 κατοίκους. Η παρέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Έλληνα specialist στη γαλλική τουριστική αγορά Yalos Tours, εστίασε καταρχάς στην προώθηση του τοπικού οινικού προϊόντος ως μορφής εναλλακτικού τουρισμού. Δώδεκα (12) εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων του Bordeaux παρακολούθησαν τον τρόπο με τον οποίο οι οινικοί σταθμοί του Δήμου Αριστοτέλη στην Αρναία, τη Μεγάλη Παναγία, το Γομάτι και την Ιερισσό προϊδεάζουν τον οινοταξιδευτή για την εικόνα των αθωνικών αμπελοκαλλιεργειών.
 • Οινική δικτύωση και σύμφωνο συνεργασίας με τη μεγάλη οινοπαραγωγό περιοχή του Freiburg της Βάδης Βυρτεμβέργης της Γερμανίας
 • Ο Δήμος είναι ο πρώτος και ένας από τους μόλις πέντε ελληνικούς δήμους που έχουν πιστοποιηθεί με το σήμα Bike Friendly για τον ποδηλατικό τουρισμό, χάρη στους χαρτογραφημένους και σηματοδοτημένους ποδηλατόδρομους μέσα στη φύση με θέα το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο των ορεινών του όγκων, ενώ η διαφορά των περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομές της Ανατολικής Χαλκιδικής από άλλες παρόμοιες ή αντίστοιχες διαδρομές έγκειται στα ιστορικά brands που τις συνοδεύουν, με διαδρομές στο Αριστοτελικό Όρος – που «κουβαλούν» τη φυσική και πολιτιστική αύρα των χρόνων που άνδρωσαν τον Αριστοτέλη, χώρους που φιλοξένησαν το διάσημο Έλληνα Αλέξη Ζορμπά – την εποχή που αυτός έζησε στο Παλαιοχώρι και εργάσθηκε στην περιοχή ως μεταλλωρύχος, δρόμους κατά μήκος των συνόρων του Αγίου Όρους – που «μυρίζουν» Βυζάντιο, διαδρομές σαν αυτή που ακολούθησε ο Πέρσης Βασιλιάς Ξέρξης, για να διασχίσει την Αθωνική Χερσόνησο, μονοπάτια που αναδεικνύουν την ιστορία της Αρχαίας Ακάνθου και της ιστορικής περιοχής «Μαύρο Αλώνι» της Ιερισσού, ενός εμβληματικού τόπου – θυσίας των ντόπιων στο όνομα της ελευθερίας από τον οθωμανικό ζυγό.
 • Οργανώσαμε διαδικτυακή συνάντηση με την τουριστική αγορά της Δανίας με παρουσίαση που είχα την χαρά να πραγματοποιήσω σε 11 τουριστικά γραφεία της Δανίας, αξιοποιώντας την προϋπάρχουσα συνεργασία σημαντικού Τουριστικού Οργανισμού της σκανδιναβικής χώρας, με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Δήμου.
 • Οργανώσαμε στα Αρχαία Στάγειρα το 2ο Φόρουμ Διαβαλκανικής Συνεργασίας, στη διάρκεια του οποίου είχαμε, την παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής και τις χρήσεις QR code που έχουν πλέον στη διάθεσή τους όσοι ακολουθούν τον Αριστοτελικό Περίπατο. Ο Δήμος Αριστοτέλη, τρέχει στη νέα ψηφιακή εποχή και θέλουμε να μην είμαστε μόνοι, αλλά να συμπορευθούμε με περισσότερους δήμους εντός και εκτός συνόρων, που έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, που βρέθηκε κοντά μας σ` αυτή την προσπάθεια, θα είναι η πρώτη από πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες που θα στηρίξουν την προοπτική αυτής της πρωτοβουλίας.
  Είτε μιλάμε για αυτή, είτε για οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση, είτε μιλάμε για δικές μας θητείες, είτε για μελλοντικές δημοτικές διοικήσεις. Είμαστε βέβαιοι, ότι με φίλους και συνεργάτες όπως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ και οι βαλκάνιοι δήμαρχοι και αξιωματούχοι που ανταποκρίθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στο κάλεσμά μας, θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια και κυβερνητικοί παράγοντες γειτονικών χωρών, που θα στηρίξουν τις αυτοδιοικητικές προσπάθειες για μια διαβαλκανική συνεργασία σε τεχνοκρατικό πλαίσιο.
 • Στο φόρουμ είχα την ευκαρία να θέσω επί τάπητος και προς συζήτηση ενόψει του 3ου Φόρουμ που θα διεξαχθεί το 2022, την πρότασή μου για συνεργασία βαλκανικών δήμων, κυβερνητικών οργανισμών και ιδιωτικών τουριστικών πρακτορείων διαφορετικών χωρών στη διαμόρφωση τουριστικών πακέτων πολυήμερων διακοπών ή road trips σε περιοχές που θα συνδυάζουν ομοειδή θεματικά χαρακτηριστικά, είτε στον θρησκευτικό τουρισμό, είτε στα αρχαιολογικά τοπόσημα που τους χαρακτηρίζουν, είτε στον παραθαλάσσιο τουρισμό και τα οποία φυσικά θα υποστηριχθούν οργανωτικά και επικοινωνιακά από τους συνεργαζόμενους Δήμους.
 • Τη χρονιά που πέρασε, περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Αριστοτέλη οριστικά το σπίτι του θρυλικού Αλέξη Ζορμπά και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το μελετητικό στάδιο του έργου δημιουργίας του Μουσείου Ζορμπά στο Παλαιοχώρι,
 • Το Παλαιοχώρι θα αποκτήσει ένα ακόμα τοπόσημο διεθνούς ακτινοβολίας του Δήμου μας, χάρη στο σπίτι στο οποίο έζησε ο Αλέξης Ζορμπάς ήρωας που ενέπνευσε τον Νίκο Καζαντζάκη. Ήδη, ολοκληρώθηκε και η προεκτίμηση του κόστους μελετών που απαιτούνται για την αποκατάσταση του κτιρίου προς νέα χρήση, συνολικού προϋπολογισμού 56.505 ευρώ, που έχει αναλάβει να καλύψει η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”, μετά την αποδοχή της σχετικής δωρεάς από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Είχε προηγηθεί βέβαια η παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης και προώθησης του project «Αλέξης Ζορμπάς» που έκανε γνωστή την μακρόχρονη παρουσία του στην Ανατολική Χαλκιδική
 • Αξιοποιούμε προγράμματα ευρωπαϊκά, όπως το Sustowns και το Interreg-Med, για την περαιτέρω ανάπτυξη καλών πρακτικών και νέων τεχνολογικών μεθόδων προβολής της βιώσιμης τουριστικής προοπτικής του τόπου μας στο διεθνές περιβάλλον. Η Αμμουλιανή βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου MED COASTING+ για τον βιώσιμο τουρισμό και την ολοκληρωμένη διαχείριση των ακτών από τον Δήμο Αριστοτέλη που συμμετέχει ως  συνεργαζόμενος φορέας με την Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ανατολική ΑΕ». Οι εταίροι από διάφορες χώρες,  θα επιλέξουν μία περιοχή μελέτης και θα αποτυπώσουν την υφιστάμενη κατάσταση της αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο και το σύστημα διαχείρισης της παράκτιας ζώνης της, τους εμπλεκόμενους φορείς, τα περιβαλλοντικά και κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά, καλές πρακτικές βιώσιμου τουρισμού και ολοκληρωμένης διαχείρισης ακτών. Για τον Δήμο Αριστοτέλη η προτεινόμενη περιοχή μελέτης είναι το νησί της Αμμουλιανής

Πρόσφατα, τέλος, είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προωθώντας με αλλεπάλληλες επαφές το τουριστικό προϊόν του Δήμου Αριστοτέλη στην αραβική αγορά. Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία, Ολλανδία, Βαλκάνια, Ελλάδα, Κύπρος, Γερμανία, Βρετανία, Πολωνία, Ρωσία προσεγγίσθηκαν εκ νέου με βάση θεματικούς άξονες και profile επισκεπτών της κάθε τουριστικής αγοράς.

Μοιραστείτε το άρθρο: