ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΑΘΛΗΣΗ – Με «μπροστάρη» το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο

Δύο τομείς, συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό και τη νεολαία. Αξίζει λοιπόν να αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά πεπραγμένα της  χρονιάς. Σε ό,τι αφορά σε δράσεις πολιτισμού, εκδηλώσεις, λειτουργία και συντήρηση μουσείων και υφιστάμενων αθλητικών χώρων, υπήρξε πρωταγωνιστικός ο ρόλος του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου.

  • Με αφορμή τη συνεργασία με Λίβανο και την έλευση αντιπροσωπείας της χώρας στον Δήμο μας, με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας, λειτούργησαν εργαστήρια παραδοσιακής ταπητουργίας και υφαντικής τέχνης προκειμένου να αναδείξουν και να προωθήσουν μια ενασχόληση με έντονα πολιτιστικά χαρακτηριστικά που αποτέλεσε κύρια επαγγελματική δραστηριότητα του περασμένου αιώνα, στηρίζοντας την οικονομία ολόκληρης της περιοχής.
  • “Η Φλόγα γίνηκε Φωτιά” και στην Αρναία! Μετά τις παραστάσεις, της παραγωγής του Δήμου μας, δόθηκαν στο Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα και στο Μαύρο Αλώνι στην Ιερισσό , η παράσταση ανέβηκε στο κλειστό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου στην Αρναία , καθηλώνοντας το κοινό και ζωντανεύοντας αφηγηματικά τα κρίσιμα γεγονότα της κήρυξης της Επανάστασης στη Χαλκιδική με έμφαση την έναρξη της στο Άγιο Όρος, στην Ιερισσό και στα Μαντεμοχώρια! Η παραγωγή συνοδεύεται και από το σχεδιό μας, για σύνταξη ενός πονήματος για την ιστορία της Επανάστασης της Χαλκιδικής, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, ώστε αυτό να προωθηθεί προς ένταξη στα σχολικά εγχειρίδια.
  • Ένα αρχιτεκτονικό μνημείο του 19ου αιώνα, κατασκευής 1896, γνωστό ως “Λέσχη Αμμουλιανής”, αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το τουριστικό brand του μοναδικού νησιού της Κεντρικής Μακεδονίας και της Χαλκιδικής, με την αξιοποίησή του από τον Δήμο Αριστοτέλη, για τη στέγαση Λαογραφικού Μουσείου και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης από το ΥΜΕΠΕΡΑ.
  • Σε πορεία επανένταξης στην καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας μπήκε το ιστορικό “Διδακτήριο Στρατονίκης” με προβλεπόμενη δαπάνη 1.8 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Δήμος_Αριστοτέλη, αφού ολοκλήρωσε τις συμπληρωματικές διορθωτικές μελέτες που απαιτήθηκαν, εκπονώντας εξ` αρχής νέα στατική μελέτη, πλήρη αποτύπωση του κτηρίου και τροποποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης , μετά από σχετικό αίτημα της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων, υπέβαλε φάκελο χρηματοδότησης του έργου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και στο πλαίσιο του υποέργου «παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού αποθέματος του Δήμου Αριστοτέλη», ώστε το υπεραιωνόβιο κτίριο, κατασκευής του 1913, να αξιοποιηθεί ως «Πολυλειτουργικό Κέντρο Αριστοτελικής Εκπαίδευσης».
  • Με όχημα τη Μουσική Σχολή μας, τον Απρίλιο του 2022 ,ετοιμάζουμε μία πρωτότυπη δράση προσκαλώντας 50 παιδιά από όλη τη χώρα στον Δήμο Αριστοτέλη , στήνοντας μία “Μουσική Κατασκήνωση” προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον ευλογημένο τόπο μας και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες διδασκαλίας στη μουσική τέχνη, τόσο από τους δικούς μας καθηγητές όσο και από διάσημα ονόματα που θα προσκαλέσουμε, δημιουργώντας μία πρωτότυπη μουσική σύμπραξη, την οποία προσδοκούμε να καταστήσουμε θεσμό για τον δήμο μας!
  • Προωθούμε τη δημιουργία Μουσείου Μελιού στην Αρναία με σχετική πρόταση έργου προϋπολογισμού 272.733 ευρώ που υπεβλήθη προς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό κτιρίου ιδιαιτέρου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, ιδιοκτησίας του Δήμου, που βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία της Αρναίας.
  • Με χρηματοδότηση 16.000 ετησίως επαναλειτούργησαν το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Υφαντικής Τέχνης.
  • Στον τομέα του αθλητισμού, τα έργα ολοκλήρωσης των ανοιχτών γηπέδων στη θέση “Καλαϊτζή Λάκκος” της Ιερισσού και οι επισκευαστικές εργασίες στα ανοιχτά γήπεδα τένις και μπάσκετ των Νέων Ρόδων, είναι έργα ενταγμένα προς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» στις αρχές του 2020 και ολοκληρωμένα ήδη, με προϋπολογισμό 274.618,30€.
  • Σε φάση υλοποίησης πέρασε το έργο κατασκευής ποδοσφαιρικού γηπέδου στη θέση Λόγγος της κοινότητας Μ.Παναγίας, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης που υπέγραψα με την ανάδοχο εταιρεία και τον ορισμό επιβλέποντος. Το έργο, προϋπολογισμού 136.876 ευρω εκτελείται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» όπου εντάχθηκε τον Μάρτιο του 2020 και αφορά στην κατασκευή γηπέδου, αποστραγγιστικό δίκτυο, αρδευτικό σύστημα, εγκατάσταση χλοοτάπητα, εστιών και πάγκων αναπληρωματικών.
  • Σε συνέχεια των παραπάνω υποβάλαμε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” πρόταση χρηματοδότησης για το έργο συντήρησης και επισκευής του γηπέδου του Στρατωνίου, προϋπολογισμού 60.554,47 €. Το έργο αφορά τη συντήρηση και επισκευή του γηπέδου στο Στρατώνι και συγκεκριμένα περιλαμβάνει εργασίες διαμόρφωσης των χώρων υγιεινής ως χώρο αποδυτήριων, την τοποθέτηση νέας περίφραξης και τη συντήρηση και εγκατάσταση συστήματος άρδευσης για τον χλοοτάπητα του γηπέδου ποδοσφαίρου, ενώ ανακατασκευάστηκαν οι χλοοτάπητες των γηπέδων Μ.Παναγίας και Στρατωνίου.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η προμήθεια τριών ελκυστήρων, που χρησιμοποιούνται από το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο για τις ανάγκες συντήρησης εγκαταστάσεων

Μοιραστείτε το άρθρο: