ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – Επιτέλους Δήμος Νοικοκύρης!

Όταν αναλάβαμε καθήκοντα το Σεπτέμβριο του 2019, ανακαλύψαμε ότι οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου ήταν επιεικώς περιορισμένες. Άδειο ταμείο, υψηλές οφειλές συσσωρευμένες επί σειρά ετών, δικαστικές διεκδικήσεις σε βάρος του Δήμου, με νέες δικαστικές αποφάσεις να έρχονται κάθε τόσο, ανεβάζοντας ακόμα υψηλότερα τον πήχη των βεβαιωμένων οφειλών. Τα οικονομικά περιθώρια για άσκηση πολιτικής, ακόμα και για αναγκαίες καθημερινές υποχρεώσεις του Δήμου προς τους πολίτες, ήταν κάτι παραπάνω από στενά.

Τόσο εγώ, όσο και το σύνολο των εκλεγμένων και μη στελεχών της «Ομοφωνίας», ήμασταν από την πρώτη μέρα αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε τα δύσκολα οικονομικά να αποτελέσουν άλλοθι απραξίας, γι` αυτό και δεν τα επικαλεστήκαμε ποτέ. Αντίθετα, με μεθοδική δουλειά, διεκδικήσεις από την Πολιτεία και -ναι -από την επενδύτρια μεταλλευτική εταιρεία, φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε τους πόρους που ήταν αναγκαίοι, κατ` αρχάς για την υλοποίηση επειγουσών παρεμβάσεων. Ας μην ξεχνάμε, ότι σχεδόν αμέσως βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την ανάγκη αντιμετώπισης μιας διπλής θεομηνίας και την ανάγκη επούλωσης των πληγών που προκάλεσαν στον Δήμο μας τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ η εκδήλωση της πανδημίας, ήδη από τις αρχές του 2020, στέρησε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία του Δήμου.

Σταθμός, στην προσπάθειά μας για εισροή πόρων  και την εξασφάλιση της δυνατότητας του Δήμου να υπηρετεί κατ` αρχάς την πολιτική της καθημερινότητας, ήταν η επίτευξη της υπαγωγής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου ύψους 4.000.000 ευρώ, σε σχετικά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών για τη εξόφλησή τους, με συμμετοχή του Δήμου σε ποσοστό 60%. Δηλαδή θα έπρεπε να επιβαρυνθούμε με ποσό 2.800.000 ευρώ που ουσιαστικά θα παρακρατούσε το Υπουργείο από τις επόμενες τακτικές επιχορηγήσεις του Δήμου.

Τον Ιούνιο του 2021 όμως, αξιοποιήσαμε ένα ακόμα πρόγραμμα ύψους 3.000.000 ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι το 1ο τρίμηνο και τη δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών, πως αν καταφέρναμε με ίδιες δυνάμεις να διατηρήσουμε μηδενικές οφειλές έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, θα κερδίζαμε ως Bonus την απαλλαγή μας από την υποχρεωτική συμμετοχή του 60% των προηγούμενων προγραμμάτων του 2020! Και τα καταφέραμε! Αποπληρώνοντας τρέχουσες οφειλές συνολικού ύψους 698.000 ευρώ, κερδίσαμε το bonus και ουσιαστικά «σώσαμε» 2.800.000 που θα έπρεπε υπό άλλες συνθήκες να στερηθούμε από τα τακτικά μας έσοδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Δήμος Αριστοτέλη στις 30.06.2021 δεν είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές!!!

Συνολικά στα δύο πρώτα χρόνια αυτής της Δημοτικής Αρχής, αποπληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπερβαίνουν στο σύνολό τους τα 9.000.000 ευρώ!

Μεγάλη επιτυχία ήταν ο διπλασιασμός των αποδιδόμενων στον Δήμο μεταλλευτικών τελών για τα έτη 2018, 2019 και 2020, με δύο διαφορετικές αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, που εξασφάλισαν την εισροή πόρων ύψους 3.125.000 ευρώ στα ταμεία του Δήμου. Και βέβαια, παραμένει σταθερή και με καλή προοπτική βάσει των έως τώρα πεπραγμένων, η διεκδίκησή μας, να καταστεί μόνιμη για το μέλλον η αύξηση του αποδιδόμενου ποσοστού 20% των τελών σε 40%  και γιατί όχι, δια νόμου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το ανώτερο ποσοστό 40% που προβλέπεται σήμερα.

Ασφαλώς, στην «ανακούφιση» του προϋπολογισμού, συνέβαλε και η προθυμία που επέδειξε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, να καλύψει σε αρκετές περιπτώσεις τις δαπάνες παρεμβάσεων αποκατάστασης του οδικού δικτύου από τις θεομηνίες, για εργασίες εξωραϊσμού και αναβάθμισης σχολικών συγκροτημάτων και γηπέδων, καθώς και άλλες παρεμβάσεις και προμήθειες οχημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού, πάντα με διαφάνεια και εγκρίσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Τα κονδύλια που συμφωνήθηκαν και διοχετεύθηκαν από δωρεές της μεταλλευτικής εταιρείας, στη διάρκεια των δύο ετών, στους παραπάνω σκοπούς, πριν ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που προβλέπει η νέα σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός με το Ελληνικό Δημόσιο, υπερβαίνουν τα 1.2 εκατομμύρια ευρώ.

Μοιραστείτε το άρθρο: