ΣΧΟΛΕΙΑ – Καλύτερες συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Η καλή συντήρηση των σχολικών κτιρίων  και η εξασφάλιση ευκαιριών και επιλογών για τους νέους, είναι ένα από τα θέματα που θεωρούσα πάντα -πολύ πριν γίνω δήμαρχος- ένα από τα πλέον ευαίσθητα πεδία δράσης της Αυτοδιοίκησης. ΕΦΥΓΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ —–. Χάρη και στον ζήλο των συνεργατών μου στο συγκεκριμένο πεδίο, είχαμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επισκευών και εξωραϊσμών σε σχολικά κτίρια όλων των οικισμών την πρώτη χρονιά, σε πολλές περιπτώσεις με τη συνδρομή της «Ελληνικός Χρυσός», όπως έγινε και φέτος, καθώς συνεχίσαμε στον ίδιο ρυθμό και κατά τον 2ο χρόνο της θητείας μας, με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, αλλά και με εμβληματικές επιτυχίες που αφορούν στο κοντινό μέλλον.

 • Οριζόντιο έργο ύψους 40.000 ευρώ, για όλα σχεδόν τα σχολικά κτίρια του Δήμου, με τη συνδρομή της μεταλλευτικής εταιρείας, είναι η εγκατάσταση ειδικών φίλτρων-ψυκτών για την παροχή καλύτερης ποιότητας νερού στους μαθητές.

Τα έργα που ξεκίνησαν ΚΑΙ στα σχολεία της Ιερισσού διαψεύδουν πανηγυρικά όσους επιχειρούν να διαμορφώνουν μια εικόνα δήθεν «εγκατάλειψης» της έδρας του Δήμου. 

 • Ξεκίνησε η Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κλειστού Γυμναστηρίου της Ιερισσού, συμβατικής αξίας 610.285,90 ευρώ. Πρόκειται για ένα ακόμα έργο «ταλαιπωρημένο» από καθυστερήσεις λόγω προβλημάτων στη μελέτη, που είχε υποβάλει η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου και τα οποία διορθώθηκαν σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή, ώστε πλέον να είναι ένα έργο που υλοποιείται και όχι ένα έργο μόνο επί χάρτου.
 • Με σύμβαση ύψους 175.925,22 ευρώ ξεκίνησε και η ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου της Ιερισσού.
 • Παράλληλα ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου ΓΕΛ Ιερισσού που αναμένεται να λειτουργήσει τη νέα σχολική χρονιά.
 • Εντός ολίγων εβδομάδων, αναμένεται η υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Μεγάλης Παναγίας, προϋπολογισμού 264.568 ευρώ.

Εμβληματικό επίτευγμα μετά από μακρά, συστηματική και αθόρυβη προεργασία αποτελεί η ιστορική απόφαση για δωρεάν παραχώρηση στον Δήμο των κτιρίων του ΟΑΕΔ με ισχυρό μήνυμα για επαναλειτουργία της Σχολής Μαθητείας στο Στρατώνι.

 • Για τη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Στρατώνι η παραχώρηση χρήσης με απόφαση του οργανισμού, αφορά στο σύνολο των εγκαταστάσεων της ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ Στρατωνίου (δομημένης επιφάνειας 1.850 τ.μ.) και θα έχει τη μορφή χρησιδανείου, με στόχο να επαναλειτουργήσει η Σχολή από το Σεπτέμβριο του 2022! Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό, ότι στην απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, καταγράφεται η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”, ως οικονομικός φορέας συνδρομής του εγχειρήματος, με στόχο να ολοκληρωθούν εγκαίρως, τόσο οι εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, όσο και οι προμήθειες του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
 • Εργασίες επισκευής και συντήρησης στο Γυμνάσιο Ιερισσού, και στο ΕΠΑΛ Αρναίας περιλαμβάνει το νέο “πακέτο” προτάσεων για χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που υπέβαλε ο Δήμος Αριστοτέλη, συνοδεύοντας την πρόταση με ώριμες μελέτες για έργα επισκευής και συντήρησης ύψους 345.000 ευρώ. Εν αναμονή των προτεινόμενων έργων, ανανεωμένος παραδόθηκε ο εσωτερικός χώρος του Γενικού Λυκείου Αρναίας, ενώ εξωραϊστηκε το σύνολο της εξωτερικής τοιχοποιίας του σχολικού αυτού συγκροτήματος.
 • Μια ανακαινισμένη αίθουσα με δέκα ολοκαίνουργιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές απέκτησαν τα παιδιά του Γυμνασίου στο Παλαιοχώρι, όπου πραγματοποιήθηκαν και εργασίες αποκατάστασης του εσωτερικού χώρου
 • Στην εκτίμηση της σεισμικής ικανότητας ή τρωτότητας των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης του Δήμου Αριστοτέλη, αποσκοπεί η πρωτοβουλία για ένταξη του προσεισμικού ελέγχου των κτιριακών υποδομών του Δήμου προς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ πρόθεση του Δήμου είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ακόμα και εξ ιδίων πόρων, διότι η ασφάλεια των παιδιών μας, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
 • Για τον ίδιο λόγο, υπογράψαμε με ανάδοχο κοινοπραξία, σύμβαση ύψους 62.243,89 ευρώ για την εκπόνηση μελετών εγκατάστασης ή αναβάθμισης της πυροπροστασίας κτιρίων, στα οποία στεγάζονται οι σχολικές μονάδες του Δήμου Αριστοτέλη. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο του έργου αναβάθμισης της πυροπροστασίας των σχολείων του Δήμου, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» μετά τη σχετική απόφαση ένταξης του Δεκεμβρίου του 2020.
 • Πλήρης αποκατάσταση της εξωτερικής τοιχοποιίας υλοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Αρναίας, που εκτός της σχολικής χρήσης του, αποτελεί και τη ζωντανή μνήμη της ιστορίας, της εκπαίδευσης και της αρχιτεκτονικής στην Αρναία!
 • Οι παρεμβάσεις μας για τη βελτίωση των σχολικών κτιρίων συνεχίζονται, με συνεργάτες τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και φυσικά τις σχολικές μας επιτροπές. Το Δημοτικό Σχολείο Ουρανούποληςκαι το Δημοτικό Σχολείο Αμμουλιανής  είναι δύο ακόμα σχολεία που άρχισαν τη χρονιά σαφώς εξωραϊσμένα και πιο λειτουργικά.
 • Ακολούθησε το Νηπιαγωγείο στο Γομάτι με πλήρη αποκατάσταση της εσωτερικής και εξωτερικής τοιχοποιίας του κτιρίου.
 • Ανακαινισμένη παραδόθηκε στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου η αίθουσα της βιβλιοθήκης.
 • Πλήρης ήταν η αποκατάσταση του εσωτερικού χώρου του Γυμνασίου της Μεγάλης Παναγίας και της εξωτερικής τοιχοποιίας του Δημοτικού Σχολείου Στρατωνίου με παράλληλη ανακαίνιση του στεγάστρου της εξωτερικής σκάλας του κτηρίου.
 • Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι αποκαταστάσεις στην εσωτερική και εξωτερική τοιχοποιία του κλειστού γυμναστηρίου του Στανού, που φιλοξενεί, εκτός από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου και τα παιδιά του ΚΔΑΠ, ενώ ολοκληρώθηκε η εξωτερική αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου και στο Παλαιοχώρι.
 • Μια ακόμα δομή που υποδέχεται καθημερινά μικρούς μαθητές, αναβαθμίστηκε με την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στο παλιό Διδακτήριο της Αμμουλιανής.
Μοιραστείτε το άρθρο: