ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ – Ετοιμότητα και θετικό πρόσημο!

Καθ` όλη τη διάρκεια αυτών των δύο ετών, οι έκτακτες συνθήκες περίσσεψαν. Στην πανδημία που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη, ήρθαν σε τοπικό επίπεδο να προστεθούν οι επιπτώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και οι άλλου τύπου κρίσεις, εκείνες που προκαλούνται από αποφάσεις και πολιτικές άλλων, σε ζητήματα που υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες μιας Δημοτικής Αρχής, αλλά έχουν σημαντική επίπτωση στην τοπική κοινωνία.

Στο πεδίο της πανδημίας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει η Αυτοδιοίκηση τον πρώτο χρόνο των παρατεταμένων αυστηρών περιορισμών και της βοήθειας που προσφέραμε μέσω της ΔΗΚΕΔΑ «η Φροντίδα» σε εκατοντάδες συμπολίτες μας με ενισχυμένη «βοήθεια στο σπίτι» και διανομή γευμάτων, με το 1ο Δημοτικό Ιατρείο να λειτουργεί σε Αρναία, Ιερισσό και Μ.Παναγία, και με την γραμμή «Τηλεφροντίδας» σε λειτουργία! Συνεχίσαμε εξαντλώντας τα περιθώρια δράσης, παρέμβασης και πίεσης προς την Πολιτεία για κάθε πτυχή της κρίσης. Είτε στις περιπτώσεις εκείνες που κρίναμε ότι οι αποφάσεις για έκτακτα μέτρα επηρέαζαν δυσανάλογα την τοπική οικονομία χωρίς να αιτιολογούνται επαρκώς με τα επιδημιολογικά δεδομένα που επιτακτικά ζητούσαμε, είτε στις περιπτώσεις που ήταν αναγκαία η διαμόρφωση ενός προγράμματος τακτικών ελέγχων του πληθυσμού με rapid tests και πιο πρόσφατα για τον έκτακτο εμβολιασμό πρώτης, ή τρίτης δόσης, με υψηλό βαθμό ανταπόκρισης από τους συμπολίτες μας.

Επιπλέον με κοινό έγγραφό μας, οι Δήμαρχοι του νομού ζητήσαμε από το Υπουργείο Παιδείας να μας δοθεί η δυνατότητα διακοπής των μαθημάτων στα σχολεία λόγω πανδημίας όταν το απαιτούν τοπικά οι συνθήκες.

Παράλληλα διοργανώσαμε ως Δήμος Αριστοτέλη ενημερωτικές εκδηλώσεις, ή συμμετείχαμε σε διαδικτυακές ενημερωτικές εκστρατείες άλλων φορέων για πτυχές και παραμέτρους της υγειονομικής κρίσης.

Έναντι των εκτάκτων καιρικών φαινομένων, πέραν των υποδομών που θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια αυτού του απολογισμού, οι υπηρεσίες του Δήμου επέδειξαν εξαιρετικά αντανακλαστικά, σε συνεργασία και με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την προληπτική δράση και την ετοιμότητα παρέμβασης στα επίφοβα σημεία, όποτε υπήρξε προειδοποίηση εκτάκτων φαινομένων, έστω κι αν αυτά τελικά δεν είχαν την ένταση της περασμένης χρονιάς, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, η ετοιμότητα είναι δεδομένη, χάρη και στην οργάνωση που φροντίσαμε να υπάρχει στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας, με τα πλήρη σχέδια δράσης «Ιόλαος» (πυρκαγιάς), «Δάρδανος» (πλημμύρας) και «Εγκέλαδος» (σεισμού) για την αντιμετώπιση συνεπειών ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, που διαθέτει πλέον ο Δήμος Αριστοτέλη.

Τα σχέδια συντάχθηκαν και υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες σχεδίασης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας επιλέγοντας -μετά από συνεργασία με όλους τους προέδρους των 16 κοινοτήτων του Δήμου – τα ιδανικότερα σημεία συγκέντρωσης του πληθυσμού, σημεία προστασίας των ευπαθών ομάδων και απόθεσης σκηνών, περιοχές στις οποίες μπορούν να μεταφερθούν αδρανή υλικά από πιθανές θεομηνίες σε κάθε τοπική κοινότητα, ρόλους και αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, διοικητική μέριμνα χώρων άμεσης στέγασης πληγέντων, καταγραφή μηχανολογικού εξοπλισμού και έμψυχου δυναμικού προς άμεση κινητοποίηση όποτε παραστεί ανάγκη, κ.α.

Φυσικά σημαντική παράμετρος για την πρόληψη, είναι τα αντιπλημμυρικά έργα.

Η διοίκησή μας έβαλε στην τελική φάση υλοποίησης το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Ιερισσού, στην τοποθεσία Τζούρβα,  με συμβατικό προϋπολογισμό 2.572.653,28 € ευρώ, το οποίο βρισκόταν σε εκκρεμότητα από τον Μάιο του 2018, που πραγματοποιήθηκε η ένταξη του στο τρέχον ΕΣΠΑ. Μελετήθηκε επί ημερών της προηγούμενης δημοτικής διοίκησης, δημοπρατήθηκε από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου μέσα στον πρώτο μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της και με την υπογραφή της σύμβασης, άρχισε η εκτέλεσή του. Στην πορεία προέκυψε ανάγκη τροποποίησης και διόρθωση της αρχικής μελέτης (όπως σε πολλά άλλα έργα). Με την έγκριση της νέας μελέτης, το αντιπλημμυρικό έργο της Τζούρβας θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί.

Στρεφόμαστε στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Ολυμπιάδας, φέρνοντας λύση μετά απο 21 χρόνια άναμονής των κατοίκων! Μόλις πριν ένα μήνα, μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες και πιέσεις μας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΜακεδονίαςΘράκης μας απέδωσε τις αρμοδιότητες που επιτακτικά διεκδικούσαμε, και είμαστε ήδη στη διαδικασία ολοκλήρωσης και υποβολής τη μελέτης που χρειάστηκε να επανακαταρτιστεί, ώστε να μπει το έργο σε τροχιά αδειοδότησης και υλοποίησης.

Φυσικά, κινηθήκαμε και φέτος όπου χρειάστηκε, με τους Αντιδημάρχους και τους Προέδρους των Κοινοτήτων στην πρώτη γραμμή,  για αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από το συνδυασμό φθοράς και καιρικών συνθηκών (αγροτική οδοποιία, δίκτυα υδρευσης και αποχέτευσης , διάνοιξη δρόμων , αντιμετώπιση καταπτώσεων , πλημμυρικά φαινόμενα κλπ) , όπως σε δύο περιπτώσεις με την άμεση αποκατάσταση τοιχίου, σκάλας και μώλου, στο παραλιακό μέτωπο των Νέων Ρόδων.

Μια άλλη κρίση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν αυτή της ολιγοήμερης αναστάτωσης από την εκδήλωση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην Αρναία. Από την πρώτη στιγμή, για παν ενδεχόμενο, εκδώσαμε απαγόρευση χρήσης του πόσιμου νερού μέχρι να εξακριβώσουμε πως δεν υπήρξε κάποια είσοδος μολυσματικών παραγόντων στο δίκτυο, είτε λόγω της έντονης βροχόπτωσης που είχε προηγηθεί, είτε από άλλη αιτία. Απευθυνθήκαμε -υπερβαίνοντας ακόμα και τα υφιστάμενα πρωτόκολλα – σε τρία εργαστήρια, στα οποία στείλαμε δείγματα, βάσει των οποίων διαπιστώθηκε ότι το νερό της Αρναίας ήταν ασφαλές προς πόση, ενώ δεν υπήρξε κάποια σύνδεση με την γαστρεντερίτιδα που ταλαιπώρησε αρκετούς συμπολίτες μας.

Σε τροχιά σύγκρουσης με τον ΔΕΔΔΗΕ βρεθήκαμε, το διάστημα που παρατηρήθηκαν, για πολλοστή φορά, συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης σε οικισμούς του Δήμου, που ειδικά στην Ουρανούπολη και στην Αμμουλιανή είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση τεράστιας ταλαιπωρίας και στον τομέα της ύδρευσης, προκαλώντας βλάβες στον μηχανολογικό εξοπλισμό του Δήμου και στη λειτουργία των γεωτρήσεων. Το θέμα δεν έχει κλείσει φυσικά για τον Δήμο Αριστοτέλη και είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε ό,τι χρειαστεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, για να πάψει η χρόνια ταλαιπωρία που υφίσταται η περιοχή μας, εξαιτίας ζητημάτων που αφορούν στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

Μια κρίση που αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη στην παρέμβασή μας, ήταν η απόφαση υποβάθμισης των σχολείων 5 κοινοτήτων (Παλαιοχώρι, Στανός, Ουρανούπολη, Νέα Ρόδα, Αμμουλιανή) του Δήμου Αριστοτέλη, λόγω συγχωνεύσεων. Η απόφαση ανατράπηκε κατά τα 4/5 μετά την έντονη διαμαρτυρία μας στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται για την αποκατάσταση της αδικίας που υπέστη η Αμμουλιανή.

Η παρέμβαση του Δήμου επίσης -με ομόθυμη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου- και τη συμβολή συναρμόδιων υπουργών, απέτρεψε την αναστολή λειτουργίας των ταχυδρομείων σε Ιερισσό και Αρναία, με την εξασφάλιση της πρόσληψης -από τα ΕΛΤΑ- πρόσθετου προσωπικού και στις δύο περιπτώσεις. Έτσι είχε αίσιο τέλος αυτή η κρίση, σε αντίθεση με την περίπτωση του υποκατάστηματος της Εθνικής Τράπεζας στην Ιερισσό, η αναστολή λειτουργίας του οποίου είχε συντελεστεί πριν τη δική μας θητεία παρά τις διαμαρτυρίες και της προηγούμενης δημοτικής διοίκησης, αλλά και της περίπτωσης του Υποθηκοφυλακείου Ιερισσού που καταργήθηκε κεντρικά, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας.

Ειδικά για την Αμμουλιανή με παρέμβαση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πετύχαμε να απαλλαγεί το νησί από τη υποχρέωση των ακτοπλοϊκών ελέγχων για covid 19, με επιχειρήματα τη δεδομένη απουσία λιμενικής αρχής στην επικράτεια του νησιού, την εγγύτητά του στον ηπειρωτικό κορμό του Δήμου, τον χρόνο μετάβασης που δεν υπερβαίνει τα 12 λεπτά, τον οριζόντιο εμβολιασμό που πραγματοποιήθηκε στον πληθυσμό της Αμμουλιανής και τη επαπειλούμενη ταλαιπωρία εργαζομένων και μαθητών που πηγαινοέρχονται και θα έπρεπε να κάνουν καθημερινά test, όταν στην υπόλοιπη επικράτεια γίνονταν δύο την εβδομάδα.

Στο θέμα των υδατοκαλλιεργειών που παραμένει ενεργό, ο Δήμος Αριστοτέλη τάσσεται με σαφήνεια στο πλευρό των κατοίκων και τουριστικών παραγόντων της Ολυμπιάδας, που αντιδρούν στη δημιουργία τους, δεδομένου τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής χωροθέτησης των σχετικών επιδιωκόμενων επενδύσεων. Άλλωστε, ο Δήμος Αριστοτέλη διεκδικεί κατά προτεραιότητα από το Δασαρχείο Αρναίας και το Ελληνικό Δημόσιο τη χερσαία έκταση στην περιοχή “Ζούγκλα” ή”Βοριάς Λιμάνι” στην περιοχή της Ολυμπιάδας (τυπικά άλλοτε κτηματική περιοχή Στρατονίκης) για την αξιοποίηση της για τουριστικούς σκοπούς. Θυμίζουμε ότι ως Δήμος προσφύγαμε για το θέμα αυτό δύο φορές ενώπιον του ΣτΕ, ενώπιον του ΚΕΣΠΑ και ενώπιον όλων των συναρμόδιων υπουργείων.

Στα ζητήματα που είχαν αίσια κατάληξη μπορούμε να συμπεριλάβουμε και την πρόσφατη παροχή εγγυήσεων από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» για διατήρηση του αριθμού και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του μεταλλείου Μαύρων Πετρών που με απόφαση της εταιρείας περνάει σε φάση διερεύνησης, θέμα στο οποίο βρεθήκαμε εξ αρχής στο πλευρό των εργαζομένων.

Μοιραστείτε το άρθρο: